kerkelijk huwelijk

HOE REGEL JE EEN KERKELIJK HUWELIJK?

Mijn man en ik trouwden voor de kerk. Maar hoe regel je zo’n kerkelijk huwelijk? Wat dient er allemaal te gebeuren vooraleer je voor de kerk mag trouwen? Omdat ik dit zelf op internet niet gemakkelijk terug vond, heb ik besloten er zelf een artikel over te maken. Lees je mee?

Kerkelijk huwelijk

Eerste afspraak

Om te beginnen maak je ongeveer één jaar (zeker in drukke steden) op voorhand een afspraak bij de pastoor, deken of contactpersoon van de parochie waar jullie wonen. De gegevens van deze personen kan je terugvinden via deze site . Wanneer je deze afspraak hebt gemaakt, is het wachten tot deze datum. Meestal gaat dit vrij snel ( voor ons 2 weken tussen), maar in grotere steden moet je misschien langer wachten. Wees dus op tijd.

Tijdens de eerste afspraak wordt jullie dossier opgesteld. Zowel jij als je vriend moeten enkele gegevens invullen zoals woon- en geboorteplaats, geboortedatum, naam van ouders enzovoort. Neem ook zeker het trouwboekje van je ouders mee ( als ze dat hebben), voor de correcte datum van jullie doop. Indien jullie ouders geen trouwboekje hebben, geen probleem. Ze kunnen je doopdatum altijd terugvinden wanneer je de plaats van je doop nog weet.

Daarnaast stelt de pastoor nog enkele vragen zoals zijn jullie geen broer en zus van elkaar? Niemand zet je onder druk om te trouwen, enzovoort. Allemaal vragen waaruit blijkt dat jullie 2 echt willen trouwen omdat jullie dat zelf willen. Ook vraagt de pastoor of je een viering of mis wilt. Een mis duurt veel langer dan een viering, maar oudere mensen zoals opa’s en oma’s zijn er nogal aan gehecht. Een viering is dan ook een iets nieuwere manier en is ook minder bekend. Deze duurt minder lang dan een gewone mis, maar is even compleet. Aan jouw de keuze. Wij kozen voor een viering.

Tot slot geeft de pastoor ook nog een dik boek vol met teksten mee. Dit dient om jullie misboekjes te maken.

Het misboekje

Het misboekje maken, vond ik geen gemakkelijke opgave. Gelukkig is het dikke boek met teksten een stap in de goede richting. Per deel van de viering of mis heb je meerdere teksten en daar zal je jouw favoriet moeten uitkiezen. Het is ook toegelaten op internet te zoeken achter meer moderne teksten, maar die zal je door de pastoor moeten laten goedkeuren. Een hele klus dus!

Wij kozen voor een mix van teksten. Bepaalde momenten zoals het overdragen van de ringen, mogen met klassieke teksten begeleid worden. Daar is niks mis mee vind ik. Wel vonden we het leuk om onze trouwbeloftes zelf te schrijven en om enkele delen zoals het openingsgebed modern te maken. Deze teksten kwamen dan van internet.

Er is geen goed of fout in. Ieder kiest zijn favoriet. Als jouw misboekje alleen maar bestaat uit Bijbelse teksten, prima! Zolang jij je er maar goed bij voelt, want het is jouw trouwdag. Doe dus zeker en vast jouw ding.

Het misboekje kan je laten drukken, zodat de mensen in de kerk kunnen volgen. Wij deden dit niet om de reden dat de mensen de viering dan effectief zouden volgen. Wel hadden we een mooi kaartje laten drukken ( zie foto hierboven) met de volgorde van de mis. Op die manier wisten ze toch een beetje waar we zaten in de viering.

 De muziek

Tijdens het kerkelijk huwelijk wordt er af en toe ook muziek gespeeld. Ook deze mag je volledig zelf bepalen en hoeft geen typische kerkmuziek te zijn. Zo kozen wij voor deze 4 liedjes ( in dezelfde volgorde gespeeld als hieronder):

Wij kozen voor een opbouwende structuur. We begonnen zeer rustig en eindigden met een absolute meezinger van Noordkaap. Uiteraard is dit enorm persoonlijk. Er zullen lezers zijn die misschien denken dat deze nummers te hip zijn, maar ik ga er ongetwijfeld ook hebben die dit geweldig vinden. Ga vooral op je gevoel af. Opnieuw is hier de regel: het is jouw trouwdag en maak deze volledig naar jouw goesting en stijl.

Hoe je die muziek afspeelt maakt trouwens ook niet uit. Je kan ervoor kiezen een band in te huren, maar je kan ook gewoon de muziekinstallatie gebruiken van de kerk. Ook wij kozen voor deze laatste optie, aangezien we zo weer een beetje geld uitspaarden.

Lezers

De pastoor gaat geen volledige mis praten. Hij geeft het woord graag eens aan iemand anders. Lezers moet je dus ook op voorhand kiezen. Ook hier is geen regel in. Je kiest het volledig zelf. Wij kozen voor de twee getuigen, twee nonkels en een tante. De getuigen waren voor ons een logische keuze. Daarnaast vroegen we mijn meter en Pieterjan zijn peter. Dat vonden we wel een leuk idee. Tot slot kozen wij een persoon die beide families kent. Hij moest een kort tekstje lezen over de personen die er helaas niet meer bij konden zijn ( wegens overlijden) en ik wou dat deze persoon dan ook beide families kende.

Wij kozen voor volwassen personen, omdat het stuk voor stuk serieuze teksten zijn. Naar mijn mening kan een kind dat niet helemaal overbrengen. Wens je toch een kind als lezer, pas de tekst dan aan en zorg ervoor dat het een speelse, jeugdige tekst is. Dat zal veel beter overkomen.

Kaars

Tijdens de viering of mis dienen jullie ook een huwelijkskaars aan te steken. Hier had ik in eerste instantie niet aan gedacht en was ik dus volkomen vergeten. Gelukkig wees een van mijn vriendinnen erop en heb ik de kaars nog op tijd kunnen regelen.

Ik was niet van plan veel geld uit te geven aan deze kaars. Oké, het is wel een materiële herinnering aan jouw mooie dag, maar in feite staat deze ergens ter decoratie en wordt deze zelden aangestoken. Zonde van het geld! Toch wou ik wel een mooie kaars, maar dit bleek niet zo gemakkelijk te vinden op internet. Althans, geen betaalbare, unieke kaarsen. Gelukkig wist onze ceremoniemeester een goed adresje in Lummen, namelijk de Kaarskesprocessie. Deze zaak is echt de moeite waard! Je kan er terecht voor heerlijke pralines, maar ook decoratie, cadeausets, doopsuiker, geboortekaartjes, huwelijkskaarsen en nog veel meer.

Wij kozen voor een simpele vierkante huwelijkskaars van 15cm x 15cm x 15cm. Speciaal was wel dat de kaars hol was binnenin. Maar de verkoopster zei dat dit veel  handiger was, omdat je kaars dan niet kan krimpen en dus mooi blijft. Binnenin staat een klein theelichtje dat we tijdens onze viering aanstaken en dat we kunnen vervangen wanneer het op is. Op de buitenkant van de kaars lieten we onze namen en trouwdatum zetten. Het lettertype namen ze over van onze uitnodigingen en de kleur mochten we volledig zelf kiezen. Wij gingen voor bruin, om eens even anders te doen.

kerkelijk huwelijk

Ringen

Uiteraard mag je de ringen niet vergeten. Deze kan je laten maken bij een ontwerper, maar kan je ook bij een juwelier gaan kopen. Het voordeel van een ontwerper is dat je twee unieke stuks hebt. Wanneer je je ringen bij een juwelier koopt, bestaat de kans dat iemand anders deze ook kocht. De prijs is wel navenant. Zo zal je bij een ontwerpen meer betalen voor je ringen, dan bij een juwelier. Aan jou de keuze. Wij besloten onze ringen te laten ontwerpen door Kirsten Vos. Hier schreef ik eerder al een artikel over.

Alles op punt zetten

Een tweetal weken voor ons huwelijk nam ik contact op met de verantwoordelijke van de kerk. Zo vroeg ik naar enkele decoratiestukken die de kerk eventueel had liggen en wanneer we de kerk konden klaarzetten. Wij mochten alles gaan klaarmaken op vrijdagavond. Dat was enorm fijn, aangezien je de dag zelf niemand meer moet inhuren om alles te decoreren vooraleer jullie eraan komen. Bovendien zagen we ook meteen het resultaat en konden we op dat moment beslissen of de decoratie voldoende was of dat er nog wat ontbrak. Heel handig! Die avond hadden we ook een gesprek met de pastoor. Hij wou nog even de viering overlopen zodat hij goed voorbereid was.

De dag erna was onze grote dag! 14.04.2018. Een dag om nooit meer te vergeten.

Liefs Femke ♥

Meer artikels over trouwen vind je hier.

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.