gastenlijst

DE GASTENLIJST: TIPS

Een gastenlijst opstellen is nooit echt gemakkelijk. Wie nodig je wel en niet uit? Ook wij ondervonden enkele problemen, maar we zijn er uit geraakt. Dit is hoe wij het aanpakten.

De gastenlijst

Op voorhand hoorden we regelmatig hoe moeilijk het wel niet was om een gastenlijst voor je trouwfeest op te stellen. Sommigen verloren er zelfs vriendschappen aan. Uiteraard is dit niet wat je wenst, maar je moet wel ergens een lijn trekken. Anders blijf je bezig en lopen je kosten te hoog op. Ook ik kan nu bevestigen dat de gastenlijst een zeer irritant iets is. Zo vielen er vele discussies en hebben we sommige mensen toch niet kunnen nodigen die we er graag bij hadden gehad.

Tips

Maak in het begin een voorlopige gastenlijst

Nog voordat je op zoek gaat naar de perfecte feestzaal, stel je best een voorlopige gastenlijst op. Meestal begin je bij de familie en breid je uit met vrienden. Dit geeft al een goed beeld van het minimum aantal personen dat aanwezig zullen zijn op jouw dag. Dit aantal is tevens handig om te weten om een zaal vast te leggen. Zo weet je hoeveel personen er minimum in moeten passen.

Familie

Ik vond het vooral moeilijk om binnen mijn familie te snoeien. Het laatste wat je wenst, is ruzie binnen de familie door een stomme uitnodiging. Wij hebben er dan ook goed en lang over nagedacht. De rechtstreekse familie is sowieso uitgenodigd in ons geval, maar wat doen we bijvoorbeeld met de kinderen uit samengestelde gezinnen of  tantes van onze ouders die je wat vaker ziet op een jaar? Een moeilijke keuze, maar ik kan je als tip meegeven: trek één rechte lijn. Iedereen gelijk.

We hebben namelijk maar één tante van mijn ouders die we meerdere keren op een jaar zien en die er met vele feestjes altijd bij zijn. Dit hadden we aan Pieterjan zijn kant totaal niet. De keuze was dus snel gemaakt. Deze twee personen meer gaan de kost niet heel fel doen stijgen en dus nodigen we  hen uit. Wel hadden we enkele samengestelde gezinnen waarvan we de ‘plus’ kinderen niet echt zo vaak zagen. Dit ging toch al meteen over 7 personen in totaal. Vandaar dat wij besloten hebben om deze personen enkel op het avondfeest te nodigen.

Vrienden

Selecteren tussen je vrienden is ook niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je een grote vriendenkring hebt en bent aangesloten bij een vereniging. Wij herkennen dit probleem zeer goed.

De vaste vrienden van ons dorp nodigen we allemaal uit. Met hen zitten we het vaakst samen en hebben we altijd veel plezier. Dan hebben we nog de vrienden van de voetbal. Pieterjan speelt namelijk iedere zaterdag match met deze mannen en ook de spelersvrouwen ken ik ondertussen. Toch was deze groep te groot om volledig te nodigen. Vandaar dat we beslist hebben om enkel de vaste vrienden van de voetbal te nodigen. Degene waar we regelmatig iets mee gaan drinken na de match. Achteraf zullen we na een match wel een hapje en drankje trakteren in de kantine voor degene die we niet konden uitnodigen. Tot slot had ik nog enkele losse vrienden. Hier hebben we vooral gekeken naar het feit of we ze afgelopen jaar hadden gezien. Zo niet, werden ze niet uitgenodigd. Zo wel, dan waren ze meer dan welkom.

Collega’s

Ook collega’s zijn moeilijk om uit te nodigen. Tot waar ga je en nodig je de partners ook uit? De eerste tip die ik kan meegeven is: vraag op je werk wat de gewoonte is. Als iedereen enkel collega’s uitnodig, zonder partner, dan kan je deze lijn misschien best volgen. Niemand zal je vies bekijken omdat je de partners niet hebt genodigd, want dat is nu eenmaal de gewoonte. Bij mij was het helaas niet zo gemakkelijk. Op mijn werk hadden we een mix. Sommigen nodigen enkel collega’s, sommigen zowel collega’s als de partners.

Toen ik dit probleem thuis besprak, kwam mijn papa met een heel goede tip. Hij zei: “wat zou je zelf het leukst vinden als je werd uitgenodigd?”. Mijn antwoord was snel gevormd, nl. met partner. Daardoor hebben we besloten ook de partners van mijn collega’s uit te nodigen. En aangezien zowel mijn als Pieterjan zijn team groot zijn, hebben we enkel onze teams uitgenodigd. Geen andere mensen binnen het bedrijf. Wanneer je in een zeer klein team zit, kan je dit natuurlijk wel uitbreiden, maar dat is jouw keuze.

Kijk naar vorige trouwfeesten

Als laatste tip wil ik jullie ook nog meegeven dat je best kijkt en vergelijkt met vorige trouwfeesten. Ben je bijvoorbeeld aan het twijfelen aan bepaalde personen? Kijk dan of jij ook bij hun bruiloft uitgenodigd was? Zo ja, nodig je ze best ook uit op jouw trouwfeest.  Zo niet, denk je best eens na of deze mensen een grote toevoeging zijn op jouw speciale dag en of je ze de afgelopen periode nog vaak hebt gezien. Vriendschappen verwateren soms en dus is het niet nodig om die ene vriend uit te nodigen die je al meer dan één jaar niet meer gezien hebt. Indien de personen nog niet getrouwd zijn, kijk je best naar vorige trouwfeesten van gezamenlijke vrienden. Hadden zij deze personen ook uitgenodigd? Zo ja, nodig je ze best ook uit. Ik vond dat best handig, want zo hebben we enkele mensen kunnen schrappen en toevoegen aan onze lijst.

Laat gerust in de reactie achter of je deze tips nuttig vond! Als je zelf nog goede tips hebt, laat deze dan ook zeker achter.

Liefs Femke ♥

Meer trouwartikels kan je hier terugvinden.

Bron foto

3 Comments

 • Nele | Pizzapartyfridaynight 13 februari 2018 at 08:38

  Pfff, ja… echt niet gemakkelijk hè, zo’n gastenlijst! ? (ben stiekem toch blij dat ik wel mag komen ??) x

  Reply
  • Femcetera 17 februari 2018 at 11:54

   Hihi! Fijn om te horen! Gaan we een goed feestje van maken 😉 xx

   Reply
 • mods 25 februari 2018 at 19:50

  Thanks Femcetera, truly wise message that many people, both young and old, could benefit from.

  Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.