trouwjurken

13 TIPS VOOR HET PASSEN VAN TROUWJURKEN

Bron afbeelding

Op 1.04.2017 kocht ik mijn trouwjurk. Neen, dit is geen grapje. Het is echt waar! Ik had nooit eerder een trouwkleed aangehad en had dus geen ervaring in het passen van trouwjurken. Hierdoor heb ik een paar fouten gemaakt. Had ik onderstaande tips gehad, was dit waarschijnlijk niet gebeurd.

Tips voor het passen van trouwjurken

1. Pas alle jurken die je wilt passen

Heb je, net als ik, al jaren een Pinterest bord met allerlei prachtige trouwjurken? Kies de 6 mooiste eruit en ga in de winkel opzoek naar jurken die er sterk op lijken. Pas deze allemaal (desnoods in verschillende winkels) en vergelijk ze goed. Hou natuurlijk ook rekening met je budget.

Hier ging ik al de fout in. Ik had namelijk 3 verschillende modellen in mijn gedachte. Helaas heb ik maar 2 verschillende modellen kunnen passen, aangezien ze het 3de model niet in de winkel hadden. Ik was te enthousiast door het passen van al die mooie jurken, dat ik besloot mijn trouwkleed te kopen. Daar heb ik nu een heel klein beetje spijt van. Ik had toch graag een typische bohemien jurk aangehad met een rok en top. Waarschijnlijk had zo’n model me niet gestaan, aangezien mijn buikje niet bij de categorie ‘plat’ hoort. Maar toch had ik het graag eens gezien bij mijn figuur. Wie weet viel het wel mee.

Uiteraard kan ik dit soort jurken nu nog gaan passen, maar dat vind ik riskant. Ik ben bang dat zo’n jurk me wel gaat staan en dat ik deze mooier ga vinden dan de jurk die ik kocht.

2. Draag geen make-up

De eigenaar(es) van de winkel zal je dankbaar zijn. Wanneer je make-up draagt tijdens het passen, kan deze afgaan op de mooie jurken. Uiteraard worden deze wel eens gewassen na een aantal pasbeurten, maar het is niet de bedoeling dat dit na iedere pasbeurt moet gebeuren. Hou er dus rekening mee en ga naar je afspraak met je blotebillengezicht.

3. Denk na over je kapsel

Deze tip heb ik wel meegenomen naar mijn afspraak. Ik deed mijn haar namelijk in een dotje, aangezien het op de grote dag zelf opgestoken zal worden. Zo had ik een beeld van het totaalplaatje en wist ik welke delen van mijn lichaam getoond werden.

4. Denk na over je lingerie

Ook deze belangrijke tip nam ik mee naar mijn afspraak. Zo wist ik op voorhand dat ik enkele strapless jurken wou passen, waardoor ik ook ging voor een strapless bh. Geen gedoe met bandjes verstoppen en meteen een goed beeld hoe de jurk komt te zitten.

5. Neem zo weinig mogelijk mensen mee 

Mijn eerste afspraak telde 3 mensen: mijn mama, mijn meter en ik. Dit was een bewuste keuze. Ik wou heel graag iemand bij me, aangezien ik luister naar de mening van een ander.  Maar, ik wou natuurlijk ook niet te veel mensen rond me. Anders zou er een te groot verschil opduiken van smaken, waardoor ik alleen maar harder zou twijfelen over de jurk.

Tijdens mijn tweede pasbeurt neem ik mijn zus, schoonmama en schoonzus mee. Op die manier hebben ze mijn jurk al eens gezien en kunnen ze wennen aan mij in mijn droomjurk. Hopelijk vinden ze hem even mooi als ik!

trouwjurken

6. Neem schoenen mee

Neem ook zeker een paar schoenen mee met de gewenste hoogte. Op die manier zie je al meteen of je jurk korter gemaakt moet worden en hoe de jurk precies valt.

Uiteraard verkopen de meeste bruidswinkels ook schoenen, waardoor je een modelletje van daar kan dragen tijdens het passen. Maar niets is zo leuk dan je eigen schoenen vind ik.

7. Denk vooraf goed na over het te besteden budget

Ga geen jurken passen zonder budget ( tenzij je natuurlijk geen rekening moet houden met een budget). Meestal vind je een van de duurste jurken mooi, die je niet kan betalen. Daar sta je dan. Geen enkele andere jurk is nog mooi. Dit wil je niet meemaken. Kies vooraf dus een te besteden budget voor je trouwjurk en zeg dit ook tegen de verkopers. Zij zullen dan enkel binnen deze prijsklasse zoeken naar jurken, waardoor je netjes binnen je budget valt.

8. Neem de tijd

Je jurk in de eerste winkel niet gevonden? Begin vooral niet te stressen. Het is heel normaal dat je niet alles van de eerste keer vindt. Neem de tijd en bezoek andere bruidswinkels. Wie weet vind je daar wel wat! Neem vooral geen overhaastige keuzes, want daar krijg je later alleen maar spijt van.

9. Start op tijd met de zoektocht

De een zegt 10 maanden op voorhand. De ander 8 tot 6 maanden op voorhand. Neem dus iets daartussen. Ik kocht mijn jurk één jaar op voorhand en dat was misschien ietsjes te snel. Ik had wel een duidelijk beeld van mogelijke jurken, maar je smaak verandert toch nog wat naargelang je meer vast hebt gelegd voor je huwelijk. Zo begon ik enorm spijt te krijgen over de bohemien trouwjurk, nadat we de stijl van decoratie hadden vastgelegd. Ik kreeg plots het gevoel dat mijn jurk niet zou passen binnen het totaalplaatje.

Bovendien moet je er ook op tijd bij zijn vanwege de levertermijn. Hou er rekening mee dat trouwjurken een levertermijn van 4 tot 6 maanden hebben.

10. Weet wat je ongeveer wilt

Dit is vooral handig voor de verkopers. Wanneer je totaal geen voorkeur hebt in trouwjurken, is het moeilijk voor de verkopers om iets te vinden. Ze zullen je dan eerst in alle mogelijk modellen stoppen, om daaruit een eerste beeld te krijgen van jouw voorkeur. Je zal dus vele jurken passen en heel lang in de bruidswinkel vertoeven. Klinkt leuk, maar geloof me, na 5 à 6 jurken passen heb je  het ook wel gehad.

11. Sta open voor suggesties

De verkopers van de bruidswinkels staan al jaren in hun vak en hebben bakken van ervaring. Ze weten dus wat mooi bij jouw figuur staat. Ongetwijfeld zullen ze dus enkele jurken presenteren die niet op jouw lijstje stonden. Neem deze aan en pas ze. Misschien staat het wel leuker dan verwacht en wordt het alsnog jouw droomjurk!

12. Beweeg in de jurk

Een trouwdag is een drukke bedoeling. Van de ene plaats begeef je je naar de andere, om vervolgens daar weer enkele uren te spenderen. Je hoort het dus goed: een jurk moet comfortabel zitten en je moet er goed in kunnen bewegen. Je jurk mag nog zo mooi zijn, maar als je een hele dag als een pinguïn moet rondlopen heb je er niks aan. Beweeg tijdens de pasbeurten dus goed met je jurk en kijk of je er gemakkelijk mee kan rondlopen en zitten.

13. Accepteer jezelf

Misschien wel de belangrijkste tip in dit lijstje: accepteer jezelf. Het is heel moeilijk om jezelf mooi te vinden in een jurk als je jezelf niet accepteert om wie je bent. Dit is zeker niet gemakkelijk, maar het is wel van belang. Bovendien weet jij ook als beste wat je goede en minder positieve kanten van je lichaam zijn. Lig jij in de knoop met je lelijke armen? Zoek dan geen trouwjurk waarbij je armen duidelijk zichtbaar zijn, maar ga voor een mouwtje. Op die manier zal je sneller een trouwjurk naar jouw hart vinden.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips! Ik wens jullie alvast heel veel succes met de zoektocht. Geniet er vooral van, want dit is normaal de eerste en laatste keer dat je trouwjurken mag passen. Voor de geïnteresseerde: ik kocht mijn bruidsjurk bij Bruidsmode Nova in Maasmechelen. Een klein zaakje met prachtige trouwjurken!

Liefs Femke ♥

Andere trouwartikelen kan je hier terugvinden. 

2 Comments

 • Griet 8 september 2017 at 18:48

  Lijken me fijne tips 🙂 Ik ben alvast benieuwd naar je trouwkleed!

  Reply
  • Femcetera 12 september 2017 at 20:02

   Hihi bedankt Griet! Voor mijn trouwkleed zal je helaas nog moeten wachten tot de trouwdag zelf 🙂

   Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.