Berlijn

BERLIJN// EEN OUDE EN TOCH NIEUWE STAD

Berlijn is een mix van oud en nieuw. Je hebt enerzijds de hypermoderne gebouwen en kantoren, anderzijds de oude gebouwen die al heel wat hebben meegemaakt.  Vandaag geef ik jullie een overzicht van de mooie oude en nieuwe plekjes in Berlijn. Lees je mee?

Berlijn, een oude en toch nieuwe stad

Voordat ik jullie de mooie plekken van Berlijn laat zien, wil ik even een opmerking toevoegen. De titel is niet voor niets ‘Berlijn, een oude en toch nieuwe stad’.  Berlijn bestaat toch al enkele honderden jaren waardoor je het wel degelijk een oude stad kunt noemen. Toch moet je weten dat de gebouwen die er staan niet zo oud zijn. Tijdens de oorlog is Berlijn plat gebombardeerd en bleef er vrij weinig over. De oude gebouwen die je dadelijk in dit artikel zal zien, zijn dus allemaal heropgebouwd en dus vrij nieuw. Toch een belangrijk weetje en het vermelden waard vond ik. Laten we nu snel overgaan naar de pracht en praal van Berlijn!

Sony Center

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz lijkt op het eerste zicht misschien niet speciaal, maar dat is het absoluut wel! Er valt namelijk zeer veel te beleven. Zo heb je het super moderne Sony Center met zijn Sony winkel, cinema’s, kantoren, bars en restaurants. Daarnaast heb je het grote plein met een replica van het eerste verkeerslicht van Europa. Dit werd hier geplaatst. Verder staan er ook enkele overblijfselen van de muur met nodige uitleg, heb je ook nog de ‘Mall of Berlin’, een groot winkelcentrum en kan je tot slot op dit plein gemakkelijk gebruik maken van de S-bahn.

Checkpoint Charlie

De cabine stelt op zich niet veel voor. Je ziet midden in de straat een wit hutje staan en daarvoor staan 3 soldaten ( zoals vroeger). That’s it, hoewel het natuurlijk wel leuk is voor op de foto. Bij Checkpoint Charlie heb je ook nog het Black Box museum. Dit is gratis buiten en betalend binnen. Wij zijn niet binnen geweest en hebben enkel buiten de info gelezen. Dit was ruim voldoende info waardoor je je een beeld kon vormen hoe het er vroeger was toen de muur nog stond. Je leest er vele ontsnappingspogingen en ziet hoe ze te werk gingen. Tot slot zie je er ook vele foto’s van  Checkpoint Charlie vroeger. Zeer interessant.

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt hebben we tweemaal gezien. De eerste keer zagen we het mooie grote plein vanuit onze hop on, hop off bus. Het was een indrukwekkend groot plein met als hoofdgebouw de  prachtige concertzaal. Links van dit gebouw ligt de mooie Duitse dom, rechts de Franse dom.
Achteraf zijn we even terug gewandeld naar de Gendarmenmarkt, maar toen begon het opeens hevig te regenen en te hagelen. Ook de tijd van onze hop on, hop off bus begon te minderen, waardoor we zijn gaan schuilen en meteen de bus op gesprongen zijn toen deze aankwam. Ik had graag de concertzaal in willen lopen, maar dat is helaas niet gelukt. Ik zou het jullie wel aanraden om te doen, want volgens mij schuilt er een prachtig interieur achter dit prachtig gebouw.

Alexanderplatz

Alexanderplatz is heel mooi en zeer groot. Wat meteen opvalt is de TV toren, maar dadelijk meer informatie hierover. Verder heb je ook daar vele winkels, waaronder Primark en 2 grootwarenhuizen ( Alexa en Galeria kaufhof Berlin Alexanderplatz). Daardoor is het er natuurlijk heel druk, maar dat maakt het ook meteen lekker gezellig vind ik. Voor de TV toren ligt ook nog een mooi kerkje en een mooie fontein. Volgens mij moet het in de zomer super gezellig zijn daar!

TV toren

De TV toren is zichtbaar vanuit vrijwel heel Berlijn doordat deze 368 meter hoog is. Dit maakt de toren ook meteen het hoogste gebouw van Berlijn. Je moet het dus gezien hebben. Wel zou ik ‘s avonds niet betalen om in de toren te gaan. Wij deden dat wel en hadden er achteraf wat spijt van. Waarom? Dat lees je hier!

Brandenburger toren

Wanneer je aan Berlijn denkt, denk je aan de Brandenburger toren. Dit is DE bezienswaardigheid van de stad en moet je dus gezien hebben. De Brandenburger toren is wel geen toren, maar een poort. Vroeger liep de muur achter deze grote poort door waardoor het toch al wat historie met zich meedraagt. Weet wel dat deze poort heropgebouwd is. Ook deze is tijdens de wereldoorlog plat gebombardeerd, maar alsnog prachtig om te zien.

Memorial Berlijnse muur

Als je, net als mij, evenveel interesse hebt in de Berlijnse muur, moet je naar de Bernauerstrasse gaan. Je kan op verschillende plekken in Berlijn overblijfselen terugvinden van de muur, maar dit is toch wel het meest indrukwekkende plekje doordat je een realistisch beeld krijgt van hoe het er vroeger aan toe ging. Bovendien is het ook minder toeristisch, waardoor je in alle rust en met alle respect je tour kunt doen langs dit lange stukje muur.

Terplekke zie je goed hoe de muur gelopen heeft en wat voor schutting er nog achter de muur zat ( te zien vanuit de uitkijktoren). Je ziet de vele verlichtingspalen, prikkeldraden, wachttorens enzovoort staan. Ook zie je op de grond de omtrek van de vroegere kerk staan. Deze is destijds neergehaald doordat de muur er kwam, maar op dit moment staat er een nieuwe, kleinere kerk op dezelfde plek. Zeer fascinerend om te zien en geloof me, dit krijgt je stil. Vele mensen waagden hun leven door toch proberen over te steken. Dat kan je je niet meer voorstellen tegenwoordig.

Memorial to the Murdered Jews of Europe

Dit is het monument voor de herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wanneer je ervoor staat, lijkt het niet zo groot, maar er staan maar liefst 2711 blokken met allemaal verschillende hoogtes. Het monument is dus groter dan je denkt en daardoor enorm indrukwekkend.

Kinderen kunnen dit monument wel eens zien als een doolhof, aangezien sommige betonblokken zo hoog zijn dat je niets meer kan zien. Ze lopen er gemakkelijk verloren in doordat het zo groot is, dus ik zou de ouders wel aanraden om ze goed in het oog te houden.

Reichstag

Dit is opnieuw een gebouw dat volledig platgebombardeerd is tijdens de oorlog. Het is dus heropgebouwd en niet in originele staat. Toch is het de moeite waard om te zien, want het gebouw is enorm groot en heeft een prachtige glazen koepel bovenop. De Reichstag is een politiek gebouw, aangezien het parlement hier zetelt en om de 5 jaar er de bondspresident gekozen wordt.

De glazen koepel daarentegen is een toeristisch trekpleister en kan iedereen bezoeken. Wij hebben dit helaas niet gedaan, maar raad ik wel iedereen aan om te doen. Het ziet er prachtig uit en je hebt een fantastisch uitzicht over de hele stad. Je moet je vooraf wel eerst aanmelden. Dit kan online of aan het loket van de Reichstag. Ik zou dit enkele weken voor vertrek online doen. Dit is het gemakkelijkste en op die manier hoef je ook niet in een lange rij staan wachten. Tijdens het aanmelden moet je verschillende persoonlijke gegevens doorgeven, dus vergeet de dag van bezoek je identiteitskaart niet zodat ze de gegevens kunnen controleren.

Tiergarten

Tot slot is er nog de Tiergarten, beter bekend als de zoo. Aangezien er vroeger West en Oost Berlijn was, heb je alles dubbel, dus ook de zoo. Wij gingen naar de Tiergarten in het Westen en deze was prachtig! Uiteraard hebben ze er ongeveer dezelfde dieren als in België, maar de aankleding is zoveel mooier. Vooral bij de volgels viel me het op!  Je maakt een soort reis rond de wereld en ontdekt de vogels per continent. Ook kan je door 2 verschillende kooien lopen waarbij de vogels rond je vliegen. Ik was een beetje bang dat ze te dicht bij zouden komen, maar dat valt goed mee. Ze bleven meestal in de bomen zitten en dat vond ik oké. Voor kinderen is dit een unieke ervaring en vandaar dat ik deze zoo dan ook echt zou aanraden! Bovendien ligt de zoo ook in een groot groen park waardoor je midden in de stad toch kan genieten van de rust. Zalig en dus ook voor de ouders een top plek!

Dit waren mijn must sees van Berlijn. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben! Laat gerust een reactie achter als jullie nog goede tips hebben voor Berlijn!

Lees ook mijn artikels ‘Shoppen in Berlijn‘ en ‘Berlin welcome card‘.

Zijn jullie al in Berlijn geweest? Wat vond je het mooiste?

Liefs Femke ♥

Ga naar de officiële site voor meer informatie en tips over Berlijn.

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.