LEVEN VOLGENS DE VERWACHTINGEN

Ik wist niet goed hoe ik dit artikel moest noemen. ‘Leven volgens de verwachtingen’. ‘Leven volgens de maatschappij’. ‘Het perfecte leven volgens de maatschappij’. Ik weet het niet, maar in dit artikel draait het om de verwachtingen die we hebben over bepaalde zaken in het leven en daar wil ik mijn ei even over kwijt.

Verwachtingen

30

Je 30ste levensjaar is er eentje waarop je volgens de maatschappij alles op orde moet hebben. Je moet een woning hebben, getrouwd zijn en kinderen hebben. Een mooie auto en een goed gevulde spaarrekening zijn ook absoluut een must op deze leeftijd als we iedereen moeten geloven. Kortom: tegen je 30ste wordt verwacht dat alles geregeld is. Waarom? Dat vraag ik me wel eens af. Waarom moeten we tegen dan ons leven op orde hebben? Gaan we vanaf dan berg af? Hebben we anders een te oude leeftijd tegen dat onze kinderen 20 zijn? Ik heb werkelijk geen idee, maar ik ben het wel beu. En mijn vriend zal me wel voor gek verklaren dat net ik dit zeg, want ik wil voor mijn 30ste ook alles op een rijtje hebben. Maar dat komt doordat de maatschappij volgens mij iedereen beïnvloedt. Tijd voor verandering!

Bouwgrond
Een woning

Laten we beginnen bij een eigen woning. Lekker gemakkelijk gezegd om dit voor je 30ste te realiseren. In realiteit lijkt dit minder gemakkelijk kan ik je zeggen. Doordat ik 3 verschillende opleidingen gedaan heb op de hogeschool, ben ik 3 jaar later afgestudeerd dan mijn leeftijdsgenoten. Zo heb ik dus ook 3 jaar minder verdiend in tegenstelling tot hun. Ik studeerde af op mijn 23ste, wat wilt zeggen dat ik in feite 5 jaar kan sparen en tegen dan moet beginnen aan een woning (volgens de maatschappij). Dat is toch te zot voor woorden. Een eigen woning kost al snel €250 000 – € 300 000.  Om dit bedrag te kunnen lenen moet je zo’n € 75 000 – € 100 000 zelf sparen vooraleer je de lening krijgt. Dat is €20 000 op één jaar en afgerond €1670 per maand. Zoveel verdien ik niet eens.  Als single is dit dus quasi onmogelijk om te halen. Als je met 2 bent, kan dit wel lukken als je weinig andere kosten hebt. Maar vanwaar deze haast? Laat iedereen op zijn tempo sparen en laat mensen starten wanneer zij willen.

Doordat ik 3 jaar langer op school zat, raakte ik werkelijk in paniek toen ik eenmaal was afgestudeerd. Ik moest nu nog beginnen sparen. Hoe zou ik ooit voor mijn 30ste een eigen huis hebben! Het leek toen onwerkelijk en niet haalbaar. Gelukkig kunnen wij rekenen op wat steun van beide ouders, maar dat is niet vanzelfsprekend.

Trouwen en kinderen

Nog voordat je in je huis trekt, komt de volgende vraag al van vele mensen: “gaan jullie binnenkort ook trouwen?” of ” alé hop, naar de volgende stap”. Nogmaals, stop daarmee. Laat iedereen op zijn eigen tempo functioneren en naar eigen wensen leven. Misschien willen sommigen niet trouwen. Misschien willen sommigen geen kinderen of kunnen ze er geen krijgen. Het is dus best een gevoelige vraag om te stellen. Ga er daarom niet vanuit dat iedereen die plots samenwoont ook direct kinderen zal nemen of zal trouwen. Zo werkt het niet. Niet iedereen heeft deze behoefte. Ik vraag dan ook respect voor ieders keuze.

Mijn ervaring

Zoals ik net al zei: mijn vriend verklaart me zot dat ik dit hier allemaal neerschrijf. Ik ben op dit vlak snel beïnvloedbaar en wil dus ook alles voor mijn 30ste in orde hebben ( want de meeste leven zo). Een huisje, een prachtige trouwdag en 2 kids. Mijn wens, die ik graag voor mijn 30ste wil laten uitkomen.

In feite hoort het niet zo. Je moet ten eerste kijken wat allemaal binnen budget past en indien nodig bepaalde dingen uitstellen. Je kan iets heel graag willen, maar misschien niet realiseren. Daarnaast moet je ook kijken naar je eigen behoefte en dat van een ander. Wil jij graag kinderen en is het mogelijk om deze binnen jouw tijd te krijgen, prima. Be happy! Maar ga niet raar opkijken wanneer iemand anders zegt dat ze nog lang niet over kinderen denkt. Wie weet wilt ze er geen of kan ze er geen krijgen. Precies hetzelfde met trouwen. Zowel mijn vriend als ik zijn het eens over kinderen en trouwen. Dat willen we beide. Maar ik ken genoeg mensen die niet willen trouwen en dat respecteren we. Ieder kiest dat zelf. En als dat voor jou betekent dat je pas wilt trouwen na je 40ste, dan is dat ook helemaal prima!

Liefs Femke ♥

 

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.