trapleuning

BOUWUPDATE 14// DE WANDEN, ELEKTRICITEIT, TECHNIEKEN,…

Afgelopen maanden hebben we weer super hard gewerkt aan ons huis. Zo werd er elektriciteit gelegd, werkten we alle wanden af en werd ons ventilatiesysteem opgehangen. Hoog tijd dus voor een nieuwe update!

De wanden

In een vorige bouwupdate kon je lezen dat de frames van onze wanden stonden. Wel ik kan jullie met veel trots zeggen dat onze wanden na vele maanden hard werken eindelijk af zijn! Na het plaatsen van de frames hebben we telkens één kant van een wand gezet. Dit met een populieren multiplex van 18mm dik en een dun latje betonplex dat dient als “plint”. Deze hebben we vooral gezet om te voorkomen dat er geen water aan onze mooie multiplex kan komen.

Eenmaal alle frames aan één kant bedekt waren met onze houten platen, hebben we elektriciteit gelegd. Daarover dadelijk meer. Uiteraard moest er ook overal akoestische isolatie tussen de wanden gestoken worden om het lawaai tegen te gaan. Eenmaal deze stak, konden alle wanden dicht. Ondertussen hebben al deze wanden twee of drie lagen Osmo olie zodat deze bestand zijn tegen vuil en water. Wij kozen voor de volledig matte afwerking, maar je hebt ook een semi-matte, zijde matte of glanzende finish. Voor ieder wat wils dus.

Elektriciteit

Vanaf het moment dat elk frame aan één kant bedekt was met onze multiplex, zijn we begonnen met het leggen van elektriciteit. We zijn gestart met het plaatsen van stopcontactdoosjes. Samen met Pieterjan ging dit super snel en eigenlijk was het ook echt niet moeilijk. De gele inbouwdoosjes van Legrand waren super handig hiervoor.  Daarnaast hebben mijn mama, schoonmama en ik de elektriciteitskabels getrokken. Ook dit ging verrassend vlot. Eén iemand deed het nummeren van de kabels en de twee anderen trokken de kabels tot de juiste kamers. Handig was dat Pieterjan op voorhand een blad had gemaakt met het aantal kringen, want met wat info van hem hebben de drie vrouwen alle kringen gelegd.

Eenmaal de akoestische isolatie tussen de wanden stak, hebben we ook de kabels getrokken van de andere kant. Wanneer deze kabels staken, konden de wanden dicht en gingen we opnieuw aan de slag met het boren van onze gaten voor de stopcontactdoosjes. Het plaatsen van het stopcontact zelf hebben Pieterjan en ik gedaan. Super fijn werkje vond ik. Onlangs zijn ze de elektriciteitskast dan ook komen afwerken en aansluiten. Nu hebben we dus overal in huis stroom en dat is geweldig. Geen gedoe meer met verlengkabels.

Zonnepanelen

Een dikke maand geleden werden onze zonnepanelen geïnstalleerd. Dit werd gedaan door G & D Energy en hier zijn we enorm tevreden over! Wij kozen, in samenspraak met de EPB-verslaggever, voor 17 panelen van het merk Viessmann en een SMA omvormer. Deze zijn ze onlangs ook komen keuren en de teller draait nu al goed terug! Helemaal perfect.

De ventilatie

Ook de ventilatie werd afgewerkt en aangezet afgelopen maand. Eindelijk wordt onze vuile lucht afgevoerd ( waaronder veel stof) en wordt er verse lucht terug in ons huis geblazen. Voorlopig staat deze op de laagste stand en verrassend genoeg hoor je dit niet. Dit hadden we wel anders verwacht. Misschien zal je het binnenkort wel horen als de ventilatie op een iets hogere stand staat, maar we vermoeden dat dit geen immens verschil gaat zijn. Ideaal dus! Wij kozen voor de Zehnder comfoair Q350 Quality 400m³ als balansventilatie ( systeem D) en zijn er tot nu toe dus zeer tevreden over. Deze is normaal gezien ook met je smartphone aan te sturen. Super handig!

technische ruimte

De verwarming

Onlangs zijn ze onze verwarming ook komen plaatsen. Dit werd gedaan door MK Klima. We kozen destijds voor 2 toestellen van  Mitsubishi in een zwarte uitvoering. Hier hebben we helaas lang op moeten wachten, maar gelukkig is ons huis goed geïsoleerd en hadden we het niet al te koud om te werken. Tot nu toe zijn we zeer content van de units. Deze gaan ons in de zomer voorzien van afkoeling en in de winter voorzien van warmte. Zalig!

wanden trapleuning

Afwerking

Tot slot zijn we ook al bezig geweest aan de afwerking. Zo werden onze dakkoepels en ventilatiebuizen voorzien van een houten omkisting. Ook de trap kreeg een leuning in hout en de keuken werd geplaatst. Volgende week komen ze normaal nog de randen van de ramen afwerken, zodat dit ook mooi in orde is.

Stilaan krijgt ons huisje vorm en gaan we richting de eindstreep ( qua basis om in te wonen). De twee belangrijkste zaken zijn nu nog de wc’s en de badkamer. Zodra dit in orde is, kunnen we eindelijk verhuizen! Hier kijk ik zo naar uit. Eenmaal in ons huis moet er natuurlijk nog veel afgewerkt worden, maar ik ga al zeer content zijn als ik eenmaal erin zit.

Liefs Femke ♥

Meer updates van onze woning lees je hier.

1 Comment

 • D'Hondt Laurent 1 juli 2020 at 08:07

  Hello Femke

  Ten eerste een dikke proficiat, met jullie huwelijk, reizen en bouwproject.

  En dank u om dat zo extensief te willen delen.

  Alvast mijn excuses voor de typfouten, ik ben Franstalig en er zullen ongetwijfeld grove fouten zijn.

  Ik ben momenteel aan het kijken om een woning in dezelfde genre dan jullie te bouwen.
  Zou je met mij jullie technieken plannen kunnen delen? Ik heb ook interesse in de multiplex wanden van de slaapkamers (enfin ik vermoed dat er slaapkamers moeten zijn). Hoe hebben jullie ze aan de houtframe vastgemaakt? Gewoon vastgeschroefd met de koppen van de vijzen die zichtbaar zijn of vastgelijmd?

  Andere vraag is het totaal kostplaat van de woning, hier meer persoonlijk en indiscreet, of minstens een procentuele verdeling tussen de grote post (ruwbouw, vloer, elektriek, sanitair ,…)
  Nogmaals proficiat
  Groeten
  Laurent

  Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.