bouwen

10 DINGEN DIE JE HERKENT ALS JE AAN HET (VER)BOUWEN BENT

Wanneer ik vertel over de bouw van onze woning, hoor ik vaak gelijkaardige verhalen van vrienden en familie. Veel herkenbare situaties die echt typisch zijn voor deze periode uit je leven. Graag deel ik vandaag 10 dingen die ook jullie zullen herkennen tijdens jullie (ver)bouwproces.

10 dingen die je herkent als je aan het (ver)bouwen bent

1. Je bent zo fier al een gieter wanneer je zelf hebt kunnen helpen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik blij was dat de bouw gestart was. Eindelijk vooruitgang! Toch keek ik het meest uit naar het moment dat we zelf mochten klussen, want daar haal je zoveel voldoening uit. Bovendien is het ook heel leerzaam, want waar ik bijvoorbeeld in het begin niets afwist van elektriciteit leggen, kan ik nu goed helpen.  

2. Bouwen of verbouwen verloopt niet zonder schade

Schade zit standaard in je (ver)bouwproces. Zo is mijn gsm bijvoorbeeld lichtjes gesneuveld tijdens de bouw. Ook twee paar oude schoenen ( waarvan Uggs) zijn ondertussen de vuilzak in gesmeten geweest, omdat er een gat in zat en ik nog amper een zool had. 

3. Stress

Ik heb nog nooit iemand horen vertellen dat er geen stress bij een (ver)bouw(ing) komt kijken. Je moet zoveel dingen regelen op korte tijd en dit na of tijdens je werkuren. Jouw brein denkt constant aan het proces van jouw woning. Streep je het ene item van je to-do lijstje af, komt het volgende er weer op. Je hebt nooit gedaan en dat zorgt voor wat stress.

4. Steeds op zoek naar het goedkoopste, maar toch het duurste weten uit te kiezen

Pieterjan en ik hebben hier een neus voor, maar blijkbaar zijn we niet de enige. Dit heb ik al zo vaak gehoord van andere koppels. Je budget zit eigenlijk wat krap en je hebt geen geld over voor een dure eetkamertafel. In jouw zoektocht naar die ene mooie, maar toch goedkope tafel, zal je uiteindelijk toch weer verliefd worden op dat duurdere model. Cliché!

5. €500? Is dat alles?

Liggen jullie nog wakker van bedragen rond de €500? Wij in ieder geval niet meer ( voor grotere werken en meubels natuurlijk). Wil je een mooie afwerking rond je ramen, zit je al snel rond de €3000. Je bent dus wel grotere bedragen gewoon tijdens je (ver)bouwproces en €500 stelt plots niet veel meer voor. 

Pure Wood Design

6. Je ziet er altijd zeer modieus uit… NOT!

Een (ver)bouw(ing) gaat niet hand in hand met modieus uitzien. Je oude t-shirten, versleten broeken en truien mogen weer naar boven gehaald worden en zijn de ideale items om te dragen tijdens een dagje klussen. 

7. Hoe is het met jullie? En met het huis? 

Vanaf het moment dat je (ver)bouwt, starten al je gesprekken met: “en hoe is het met u/jullie?”. Gevolgd door de standaardvraag: “en met de bouw/ het huis?”. Heel leuk om in het begin te vertellen over jullie mooie huis, maar na een tijdje begint de vraag wel te vervelen. Altijd maar herhalen hoever jullie precies staan en met wat jullie bezig zijn. 

8. Deadlines missen en je verhuisdatum die telkens opschuift

Onze aller eerste gedachte was om 14/04/2018 in ons huis te trekken, na onze trouwdag. Hadden we dat even verkeerd ingeschat. Ze waren toen namelijk nog niet begonnen! Door allerlei deadlines die we niet haalden en geannuleerde afspraken, hebben we serieus wat achterstand opgebouwd. Enkele maanden geleden hadden we 14/04/2019, 1 jaar na onze trouw, voor ogen, maar ook dit is opnieuw niet haalbaar. Onze kranen zijn dan nog niet geleverd bijvoorbeeld. Wie weet wat onze uiteindelijke verhuisdatum zal zijn. Ik durf er in ieder geval geen uitspraak meer over te doen. 

9. Aannemers en werkmannen spreken vaak alleen de man aan

 Wanneer er bijvoorbeeld iets geleverd wordt, of er komen werkmannen over de vloer, spreken ze 9 van de 10 keer alleen de man aan. Waarom is mij nog steeds een vraag. Wij, vrouwen, kunnen evenzeer helpen met iets naar binnen dragen. En wij zijn evenzeer op de hoogte wat er met ons huis aan het gebeuren is. Misschien niet zo in detail als onze mannen , maar toch vind ik dat ze ons erbij mogen betrekken. Desnoods doen we wel alsof we hen snappen. 😉

10. Afspraken worden telkens opnieuw verzet en je moet constant achter iedereen aan zitten

Om nog even dieper in te gaan op puntje 8: afspraken worden zeer vaak geannuleerd en verzet. Meerdere vrienden hoorde ik hierover klagen en ook bij ons was het niet anders. Vooral in het begin, de ontwerpfase, zijn wij zeer lang bezig geweest doordat al onze afspraken verzet werden. Zeer frustrerend! Bovendien moesten we ook meerdere malen bellen om terug afspraken vast te leggen. Dit was misschien wel mijn grootste ergernis aan het hele bouwproces. 

Heb jij zelf nog enkele punten die zeer herkenbaar zijn voor een (ver)bouwproces? Laat ze dan zeker even achter! Ik vind dit namelijk super om te lezen. Reageer ook zeker even in de reacties welke punten voor jullie herkenbaar zijn. Op die manier weet ik dat ik niet de enige ben met deze struggles. 🙂

Liefs Femke ♥

Meer bouwartikelen lees je hier.

1 Comment

  • Margaux 1 maart 2019 at 15:30

    Alweer zo een herkenbaar artikel ?

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.