ramen

BOUWUPDATE 12// DE VLOER, RAMEN EN WANDEN

Het is alweer iets meer dan een maand geleden dat ik jullie updatete over onze bouw. Hoog tijd dus voor een nieuwe! Ondertussen staan onze ramen en voordeur erin en ligt ook de vloer. Ik heb jullie dus een hoop te vertellen. Lees je mee?

De vloer

De vloer op de bovenverdieping hebben we begin november reeds gegoten ( toen de ramen nog niet in stonden). Waarom al zo vroeg? Wel, dat was net een week waar er normaal niets zou gebeuren op de bouw. Aangezien we alles zo goed mogelijk op elkaar willen laten volgen, besloten we toen dus al de vloer te plaatsen op de bovenverdieping. Eerst plaatsten we netten voor de stevigheid. Dit was meteen een krachttraining, gratis en voor niks. Jeetje deze dingen wegen! Bovendien was dit ook onze eerste keer netten plaatsen. Spannend, maar wel heel leuk! Eenmaal de netten lagen, kon de beton komen. Deze hebben ze ter plekke 12cm hoog gegoten. Eenmaal deze beton iets of wat hard/ droog was, kwam er nog een hele dunne afwerkingslaag over met pigment. Wij kozen voor de kleur antraciet en zijn er nog steeds enorm tevreden over.

vloer vloer vloer

De vloer onder werd eind november geplaatst. Dit vroeg echter iets meer voorbereidingswerk, aangezien beneden ook enkele leidingen van water en elektriciteit onder de vloer moest komen. Deze hebben we dus eerst geplaatst. Eenmaal dit in orde was, kwamen ze vloerisolatie van 13cm hoog plaatsen. We kozen voor Isosole en lieten dit door Isowit plaatsen. Daarna mochten wij weer aan de slag met de netten. Dit keer met een man minder en netten die niet in twee werden geslepen. Pieterjan, mijn mama en ik hebben de netten op de benedenverdieping volledig zelf geplaatst en opnieuw was dit een krachttraining. Al bij al heeft het heel snel gegaan en waren we trots dat ook dit in orde was. Daarna kwamen ze weer met een laag beton van 12cm en een dunne afwerkingslaag in antraciet.

leidingen

vloer

De ramen

Onze ramen staan er sinds 16 november 2018 in. Deze werden door Bouwcenter geplaatst, een partner van Concrete House. Super vriendelijk personeel met veel expertise. Zij werken onder andere samen met Reynaers Aluminium waarvan wij de Masterline 8 kozen. Aangezien ik al veel vragen gekregen heb over de kleur, ga ik deze ook zeker hier even vermelden: Reynaers Anodic Bronze. Als je de kleur in het echt wilt zien, mag je altijd bij ons komen kijken, maar weet dat dit dezelfde kleur is als de kijkwoning van Concrete House in Herent. Reynaers Anodic Bronze is een zeer speciale kleur. In de schaduw oogt deze namelijk taupe, maar van zodra de zon erop schijnt zie je ook wat goud erin en krijg je meer het bronze effect. De dakkoepels zijn van Velux en werden ook door Bouwcenter geplaatst. Deze zijn in het wit.

De afwerking rond de ramen is nog niet gebeurd. Hiervoor zijn we nog steeds op zoek naar het geschikte materiaal en iemand die dit dan kan plaatsen. Idem voor de dakkoepels. We dachten eerst aan hout, maar dat gaan we niet doen. Mijn papa had hier een terechte opmerking over. Ramen ga je regelmatig wassen, waardoor het water op het hout terecht komt. Het hout kan gaan werken en bol komen te staan. Dat is natuurlijk niet mooi. Bovendien kan de kleur van het hout ook afschieten door veel dag-/zonlicht. Ook dat is niet mooi. Ze hebben ons Trespa aangeraden onlangs. Hiervan heb ik stalen opgevraagd, benieuwd of het dat zal worden. Indien jullie nog goede materialen kennen, laat het ons zeker weten.

ramen ramen

De wanden

Vanaf het begin dat we beslisten te bouwen, wouden Pieterjan en ik een flexibel huis. Denk aan stopcontacten die je op sommige plekken kunt verplaatsen en verlichting zonder een bepaald lichtpunt vooraf te bepalen omdat dit toch nooit juist staat. Zo ook met de wanden. We wouden er die snel gedemonteerd kunnen worden, zonder je vloer heel opnieuw te doen. Ik denk hierbij aan kinderen die na verloop van tijd het huis uit zijn, waardoor we een hele grote ruimte kunnen maken van de kinderkamer en onze kleine berging. Flexibiliteit op en top!

We kozen voor lichte wanden in een afwerking van hout. Geen gyproc dus, geen geknoei op onze goede vloer. Bovendien zou gyproc ook te clean zijn, aangezien wij vooral werken met ruwere materialen. Voordat de wanden ertegen kunnen, dienen er frames gemaakt te worden. Deze staan nu allemaal stevig op hun plek. Voor de horizontale profielen, gingen we voor Gyproc MSH profielen. Voor de verticale, kozen we SLS hout. Dit werd ons aangeraden door de architect en bestelden we bij De Slagmolen. We plaatsten eerst de MSH profielen aan de onderkant, daarna de profielen aan de bovenkant. De laatste stap in dit proces was het plaatsen van de verticale houten balken.

wanden wanden wanden wanden wanden wanden

Video

Bedankt voor het lezen en kijken. Wij gaan nu weer goed doorwerken in onze bouw, zodat we jullie snel kunnen voorzien van meer nieuws.

Prettige feestdagen iedereen!

Liefs,

Femke ♥

Meer bouwupdates? Klik hier!

 

2 Comments

 • Stefana 27 december 2018 at 14:41

  wauw wat een leuk huisje seg ! Toevallig ben ik je video aan het bekijken terwijl ik voor school een maquette aan het maken ben. Normaal ben ik niet voor de betondoosjes maar deze heeft toch een bepaalde gezelligheid. Super slim om te werken met deze wanden! veel succes verder !

  Reply
  • Femcetera 19 januari 2019 at 21:24

   Dankje Stefana voor je leuke reactie. Altijd fijn om te horen dat iemand het leuk vindt. We hebben inderdaad gezorgd voor een warme toets binnenin aangezien de beton toch een koele look heeft. 🙂

   Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.