Boedapest

HISTORISCH BOEDAPEST

Historisch Boedapest, de bestemming van onze citytrip in juni 2018. Vier dagen lang hebben we er rond gewandeld en vandaag deel ik met jullie mijn favoriete plekjes. 

Historisch Boedapest

Vajdahunyadburcht

Ik herinner me deze plek nog als de ideale Pokémonplaats. Oh wat liepen daar vele fans met hun gsm in de handen, allemaal Pokémons aan het vangen.  De Vajdahunyadburcht is gelegen aan de Pest kant. Achter het bekende Heldenplein ligt een vijver en een klein eilandje. Hierop is een kasteel te vinden. Deze is gebouwd ter ere van een wereldtentoonstelling in 1896 en is een kopie van een kasteel in Roemenië. Ik vond het een zeer mooi eilandje met mooie, gezellige gebouwen. De stijlen die je er kan vinden zijn wisselend, van Hongaars tot Barok. Zeker en vast de moeite!

historisch Boedapest

Kettingbrug

De kettingbrug deed me een beetje denken aan de Tower Bridge in Londen, maar dan zonder de torentjes. De kettingbrug van Boedapest is de oudste brug over de Donau in deze stad en dateert uit 1849. Zowel voertuigen als voetgangers kunnen er veilig over de brug. Aan beide kanten kan je twee stenen leeuwen terugvinden, die zogezegd de brug bewaken.  Op de brug zelf kan je twee grote triomfbogen terug zien. Dit maakt dat de kettingbrug voor mij ook de mooiste brug was.

Kettingbrug Boedapest

Vissersbastion en Matthiaskerk

Naar mijn mening een van de mooiste plekjes van Boedapest! Dit omwille van zowel de architectuur als het uitzicht. Om het vissersbastion te bereiken, kan je best een soort golfkarretje nemen die je tot boven brengt. Daar heb je een fantastisch zicht over de pest kant. Grote bekende gebouwen zoals het parlementsgebouw kan je er goed bewonderen.

De Matthiaskerk is vooral heel mooi vanwege de kleurrijke daken. Dit had ik nooit eerder gezien. Prachtig! Zo mogen ze onze kerken ook maken in België.
Het vissersbastion is minder kleurig, maar  daarom niet minder mooi. Dit gebouw kan je herkennen aan zijn muren, trappen en torens in witte natuursteen. Ook zie je zeer veel detailwerk, wat het absoluut afmaakt. Via de indrukwekkende trap ga je terug naar beneden, naar het water.

vissersbastion

Heldenplein

Toen we passeerden bij het Heldenplein, was er een zeer grote tribune aanwezig. Wellicht vond er een concert plaats ‘s avonds of in het weekend. Geen idee, maar het zorgde er wel voor dat we het plein niet fatsoenlijk hebben kunnen bewonderen. Jammer, want op foto ziet het er super leuk uit.

Heldenplein

Hongaars parlementsgebouw

Gelegen in het Pest gedeelte en op wandelafstand van ‘de schoenen op de Donaukade’, het Hongaars Parlementsgebouw. Hier zijn werkelijk geen woorden voor. Dit gebouw vond ik zo mooi en indrukwekkend! Ik bedoel, kijk ernaar… Dit is toch waanzinnig! De afwerking is super mooi en enorm gedetailleerd. Het gebouw is bovendien ook mega groot, waardoor je het zeer goed ziet liggen vanaf verschillende uitkijkpunten. Klein weetje: er zijn tal van inzendingen geweest voor het ontwerp van dit parlementsgebouw, maar ze konden moeilijk kiezen tussen drie ontwerpen. Ze hebben dus maar de 3 gebouwen daar neergezet.

Hongaars parlementsgebouw

Grote synagoge van Boedapest

De grootste van Europa en de op één na grootste synagoge van de wereld. Misschien wel minder indrukwekkend als het Hongaars parlement, maar daar kan geen enkel ander gebouw tegen op vind ik. Hoewel de synagoge minder imposant is, blijft het wel nog steeds heel mooi. Althans, langs de buitenkant, want binnenin zijn we niet geraakt. Ga zeker ook eens aan de achterzijde van het gebouw kijken. Daar staat een heel mooi kunstwerk.

synagoge Boedapest

Citadel

De citadel is gelegen aan de Boeda zijde, meer bepaald op de Gellertberg. De berg is maar liefst 235m hoog en zorgt dus voor een fantastisch uitzicht over de hele stad. Meteen de hoofdreden om er naar toe te gaan. Zo zie je het parlementsgebouw, de kettingbrug en het Margaretha eiland heel goed liggen. Daarnaast staat er ook een hoog Vrijheidsbeeld bovenop de berg. Dit zie je beneden in de stad heel goed staan, maar het is ook de moeite waard om boven eens een kijkje te nemen.

bouw

Schoenen op de Donaukade

Op het eerste zicht misschien niet het meest speciale om te bezichtigen, maar toch heeft het een speciale betekenis. De schoenen op de Donaukade zijn namelijk geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die destijds aan deze oevers werden doodgeschoten. Zij dienden eerst hun schoenen uit te doen en vielen daarna dood in de Donau. Triestig als je het verhaal kent en daarom dus zeker even langsgaan. Je wordt er echt even stil van.

Schoenen aan de Donaukade

En dit waren dan mijn favoriete bezienswaardigheden van Boedapest. Zeker eens de moeite waard zoals je kan zien. Wij verbleven er 4 dagen en dit was in principe ruim voldoende. We hebben alles op een rustig tempo kunnen bezichtigen. Geen haast. Ideaal dus voor een verlengd weekendje weg. Een handige app die we gebruikten tijdens onze trip was Goolge Trips, aangezien we de stad nog niet kende. Ook Tripadvisor gebruikten we vaak voor de restaurantjes en bars in de buurt. Beide aan te raden.

Een leuke toevoeging aan ons citytripje was het WK voetbal 2018. Over de hele stad kon je supporters terugvinden, al dan niet verkleed in de kleuren van hun land. De stad stond vol grote schermen waar vele mensen supporterden. Wanneer je een café of zulk scherm passeerde, voelde je overal de spanning hangen en keek  je even mee naar de match. Het was een onvergetelijk moment en dit heeft onze trip net nog een tikkeltje leuker gemaakt.

Liefs Femke ♥

Meer reisverhalen? Klik hier.

1 Comment

  • site 27 juni 2020 at 17:02

    Heerlijke stad. Europese parel

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.