technieken

BOUWUPDATE 8// DE TECHNIEKEN ZIJN GEKOZEN

Voor een nieuwbouwwoning gelden strenge EPB-regels. Deze regels verplichten je om te kiezen voor minstens één bron van hernieuwbare energie. Afgelopen periode zijn we enorm druk bezig geweest met het kiezen van de juiste technieken, rekening houdend met de EPB-regels. 

De technieken

Een nieuwbouwwoning moet in 2018 voldoen aan E-peil 50. Indien niet aan deze voorwaarde voor hernieuwbare energie voldaan wordt, wordt het maximaal E-peil 10% strenger en dienen er ook boetes betaald te worden aan het Vlaams Energie Agentschap. De grootte van deze boete wordt berekend aan de hand van een bepaalde formule en zou weleens hoog kunnen oplopen. Toch zijn er architecten die liever de boete betalen, dan een grote investering te voorzien in hernieuwbare energie. Dit moet je dus goed bespreken op voorhand.

Verwarming

Het meest klassieke systeem van verwarmen is vloerverwarming met een warmtepomp. Dit hebben wij aan de kant geschoven. Wij gaan voor een lucht-lucht systeem. Doorslaggevend was het feit dat je met lucht-lucht meteen kan koelen of verwarmen wanneer je er behoefte aan hebt. Bij de vloerverwarming moet je enkele uren of dagen wachten vooraleer jouw systeem de gewenste temperatuur heeft bereikt. Bovendien kan je, zoals ik net al zei, koelen met deze lucht-lucht units. Handig voor in de zomer, wanneer je niet kan slapen van de hitte. Een nadeel voor vele is dat je lelijke units aan je muren hebt hangen, maar daar zijn wij het niet mee eens. In onze leefruimte komt er namelijk een mooie, zwarte designunit te hangen waardoor het mee geïntegreerd wordt in ons interieur. Beide systemen hebben natuurlijk wel hun voor- en nadelen. Aan jou de keuze, maar vergeet de mogelijkheid lucht-lucht zeker niet.

Bron Mitsubishi

Ventilatie

Voor ventilatie heb je verschillende systemen. Wij kozen voor het D-systeem, ook wel balansventilatie genoemd. Dit systeem werkt met mechanische af- en toevoer van lucht via de ventilatie-unit.  De naam balansventilatie is perfect gekozen, aangezien de hoeveelheid verse toegevoerde lucht evenveel is als de hoeveelheid vervuilde afgevoerde lucht. De keuze voor dit systeem was vrij snel gemaakt, aangezien we geen roosters in onze muren of ramen wouden. Ook hier maakt iedereen zijn keuze in. Er is geen goed of fout. Je dient er simpelweg eentje te kiezen die perfect bij jullie wensen aansluit en dat was in ons geval het D-systeem.

Isolatie

Een goed begin is het halve werk. Isolatie is dus zeker een must voor ons. De plaatsing hiervan ligt voor het grootste deel in handen van Concrete House. Zij zullen isolatie plaatsen in onze betonwanden en op het dak. Zelf zullen we nog wat op onze vloer moeten plaatsen. Dit is PIR en PUR. De precieze technische kennis heb ik hier niet van, maar het zal er deels voor zorgen dat de temperatuur binnen dragelijk is. Belangrijk punt, wat je dus zeker niet mag vergeten.

Hernieuwbare energie

Ons eerste EPB-verslag ontvingen we in juni 2018. Dit verslag was opgemaakt vanuit de plannen. Ons resultaat: E-peil 30! We zaten al onder de norm, dus we waren heel blij. In ons verslag vonden we nog enkele suggesties terug om het E-peil nog te doen dalen. Dit gaan we zonder twijfel doen. De grootste aanrader waren de zonnepanelen, want hierbij zou ons E-peil dalen naar E19! Handig om te weten is onderstaande afbeelding:

technieken

Bron: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/kopen-en-verkopen/vermindering-van-de-onroerende-voorheffing-voor-een-energiezuinig-nieuw-gebouw

Wanneer je aan een E-peil zit van E30, krijg je een vermindering van onroerende voorheffing van 50% en dit 5 jaar lang. Wanneer je minder dan E20 hebt, krijg je een vermindering van 100% gedurende 5 jaar lang. Dit is zeer mooi meegenomen, aangezien je onroerende voorheffing vaak hoog kan oplopen. Bovendien zijn je zonnepanelen hiermee al bijna terugbetaald. Zot om het dus niet te doen. Althans, zo dachten wij. We vroegen meteen een offerte op voor zonnepanelen en zagen dat het goed was. Normaal wouden we de zonnepanelen pas achteraf plaatsen, maar dankzij het grote voordeel besloten we ze al meteen te plaatsen zodat we meteen kunnen genieten van de vermindering en een lager E-peil.

Onze tweede bron van hernieuwbare energie is de warmtepompboiler. Aan de hand van dit toestel zullen wij warm water uit onze kranen krijgen. Hoe dit precies werkt weet ik helaas ook niet. Dat is me iets te technisch. Wat ik wel weet is dat we deze pas gaan aankopen in 2019, want vanaf dan krijg je er een premie voor.

Ik hoop dat ik jullie weer bij heb kunnen praten over onze bouw. Het aftellen is nu echt wel begonnen. In de tweede helft van augustus zal Concrete House normaal gezien beginnen met de werken. Super spannend!

Liefs
Femke ♥

Meer bouwupdates lees je hier!

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.