UNIEKE KIJK IN DE LACROIXBERG VAN RIEMST

Op zondag 13 mei 2018 had ik de kans om een rondleiding te krijgen doorheen de Lacroixberg in Riemst. Dit is een eeuwenoude mergelgroeve, gelegen in mijn eigen mooie dorp. Benieuwd wat ik binnenin allemaal tegenkwam? Je ontdekt het hier.

Lacroixberg mergelgroeve

De rondleiding

Bij aankomst kreeg iedereen een veiligheidshelm en werden er 4 groepen van 25 personen gevormd. Eenmaal binnen konden we de prachtige groeves bewonderen. Eeuwen geleden is er namelijk mergel ontstaan door de vele lagen schelpjes die op elkaar werden gedrukt. Heel lang geleden was er dus nog een zee in Zuid-Limburg. Onvoorstelbaar! De gangenstelsels zijn dan weer eeuwen geleden gevormd door ondergrondse winning van mergel.

Lacroixberg

De Lacroixberg kent een oppervlakte van 50 tot 100 hectare. Heel precies kunnen ze het niet zeggen, want dit is één van de weinige groeves die nog geen plattengrond heeft. Bovendien ontdekken ze ook steeds nieuwe delen, waardoor het moeilijk is om de grootte te bepalen. Wat we wel zeker weten is dat er vroeger veel champignons in gekweekt zijn. Dit kan je goed zien aan de aparte cellen die mensen creëerden. Daarnaast is het ook geweten dat deze berg een verbinding is van vele kleinere mergelgroeves. Wie weet wat ze ooit dus nog gaan vinden.

Bijzonder was dat onze gidsen de groeves vanbuiten kenden. Knap werk als je weet dat er geen kaarten van zijn. Ze maken gebruik van herkenningspunten. Tijdens onze wandeling konden we namelijk zeer veel muurschilderingen en -opschriften zien. Deze gebruiken ze om te weten waar ze precies zitten. Handig! De opschriften proberen ze trouwens ook altijd te ontleden.  Dit lukt meestal heel goed. Alleen het Oud-Latijns zorgt op dit moment voor wat moeilijkheden.

Uniek

Deze rondleiding was zeker en vast een unieke ervaring, omdat de mergelgroeves tegenwoordig niet meer vrij toegankelijk zijn. Dit was vroeger wel anders. Velen deelnemers hebben vroeger dan ook gespeeld in de grotten. Dat kan je je nu niet meer voorstellen. Vorige zomer werd er namelijk een brand gesticht in een andere mergelgroeve te Riemst, waardoor de toegangen nu beperkt worden en je altijd alles moet aanvragen bij de gemeente. Streng, maar wel te begrijpen natuurlijk. Bovendien kan je ook gemakkelijk verdwalen in dit doolhof als je de weg niet kent en is er altijd kans op instortingsgevaar.

Vleermuizen

Een andere reden voor het beperken van de toegang, was het beschermen van de vleermuizen. In de Lacroixberg zitten zeer veel vleermuizen die er overwinteren. Hier schuilen ze namelijk het beste. Het is er heel donker en ze worden amper gestoord tijdens hun slaapjes. Bovendien is er ook een constante temperatuur en is er voldoende ventilatie in de groeven. Wij waren ooggetuigen van enkele groepjes vleermuizen. Heel leuk om te zien en je vraagt je vooral af hoe ze er zo comfortabel kunnen slapen.

Ik was enorm gefascineerd door de kilometers gangen die er te vinden waren in deze groeve. Wij hebben maar een heel klein deel gezien, maar het is dus nog veel groter. Indrukwekkend! ook de muurtekeningen vond ik zeer leuk om te bekijken. Zeker als je weet dat sommigen er al jaren op staan. Dat kan je je toch moeilijk voorstellen. Een rondleiding in de groeves is interessant voor jong en oud en raad ik jullie dus zeker aan!

Geïnteresseerd? Vraag je rondleiding en gids dan zeker aan bij de gemeente Riemst!

Liefs Femke ♥

Meer artikels over het mooie Limburg, vind je hier.

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.