doorkijkkerk

DOORKIJKKERK BORGLOON

De doorkijkkerk in Borgloon stond al een tijdje op mijn lijstje. Ik ken het al jaren, maar was er nog nooit geweest. Tijd om verandering in te brengen! Een tijdje geleden was het erfgoeddag en waren we toevallig in de buurt. Al snel besloten we dit kerkje op onze planning te zetten. 

Reading between the lines aka doorkijkkerk

Wat?

Reading between the lines is een kerkje ontworpen door het Belgisch architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Dit kunstwerk maakt deel uit van het PIT project. Een project waarbij vele architecten zorgden voor kunst in de open ruimtes van Borgloon. Jullie lezen het dus goed, naast dit kerkje zijn er nog meer mooie kunstwerken in de natuur van Borgloon terug te vinden. Het kerkje is maar liefst 10m hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde staalplaten. Daardoor weegt de constructie 30 ton.

Mijn beleving

Allereerst moet je weten dat de doorkijkkerk niet te bereiken is met je auto. Wij parkeerden onze auto op de Grootloonstraat en wandelden tot daar. De wandeling naar de kerk was voor mij al de moeite waard. Door de veldwegen van Borgloon wandel je in de mooie groene natuur. En we hadden geluk, want de bloesem was nog aanwezig. Hier moest ik dan ook enkele foto’s nemen.

Eenmaal aan de kerk, was mijn eerste reactie: “oh, dat is kleiner dan ik had verwacht”.  Ik had de kerk namelijk alleen op foto gezien en daar lijkt het precies groter en hoger. Ik had dus een ander beeld voor me qua grootte. Toch was ik ook meteen enthousiast toen ik de kerk zag. Het was zo speciaal! De kerk zelf ziet er heel mooi uit en het feit dat je niet midden in een dorp staat, maar in de natuur is een zeer apart gevoel.

Ik ben dan ook bij dat ze rekening gehouden hebben met die natuur. Buiten heb je namelijk een fantastisch uitzicht over Borgloon en met goed weer kan je redelijk ver kijken. Je bent volledig omgeven door groen, wat ik heel aangenaam vond. Bij mooi weer kan je lekker picknicken of even rusten op het grasveld en genieten van de mooie omgeving. Maar ook binnen in de kerk kan je proeven van de prachtige natuur dankzij de open structuur.

Ik ben erg te spreken over kunst in de natuur en vind het dan ook een super leuk initiatief. Van mij mogen ze op meerdere plekken kunst in de natuur plaatsen, want ik ben alvast grote fan van het PIT project. Nu ik het doorkijkkerkje bezocht hebt, ben ik heel erg benieuwd naar de overige kunstwerken. Deze ga ik zeker toevoegen op mijn must see lijstje.

Locatie en bereikbaarheid

Locatie: Wandelweg tussen de Sint-Truidersteenweg en de Romeinse Kassei, Borgloon

Te bereiken: Zoals ik net al zei is het kerkje enkel te voet of met de fiets bereikbaar. Je parkeert je auto best op de parking of langs de weg. De parking kan je vinden aan de Sint-Truidersteenweg tussen de Grootloonstraat en de Neremstraat. Vanaf daar volg je het bordje met de doorkijkkerk op of de oranje, blauwe, gele of groene wandelroute. Deze passeren namelijk allemaal het kerkje. Ook fietser kunnen er gemakkelijk geraken, maar stap wel af wanneer je bijna aan de kerk bent. Het laatste paadje is aan de smalle kant, waardoor je er niet met 2 fietsen door kan en de weg blokkeert voor de voetgangers.

Liefs Femke ♥

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.