Chichen Itza

ADEMBENEMEND CHICHEN ITZA & HUBIKU

Wie de naam Chichen Itza hoort, denkt meteen aan de grote Maya tempel die deel uitmaakt van de lijst met 7 nieuwe wereldwonderen. Toch is het meer dan enkel deze tempel en dat ga ik jullie vandaag bewijzen. Kijk je mee? 

Chichen Itza & Hubiku

Vooraleer ik aan dit artikel begin, wil ik even nog wat kwijt over onze dag. Onze trip naar Chichen Itza boekten we via een Tui reisagent ter plekke. Deze trip bestond uit een bezoek aan Chichen Itza in de ochtend en een zwempartijtje in de namiddag bij Hubiku.

Chichen Itza

Met de bus naar Yutacan

Onze dag begon zeer vroeg in de morgen. Een bus pikte ons als allereerste op aan het hotel. Daarna volgden de andere hotels. Toen eenmaal iedereen aanwezig was, kon ons ontbijt geserveerd worden. We kregen koffie/ fruitsap, boterhammen en 2 zoete koekjes. Iets later kregen we een banaan en een flesje water. We werden dus goed verwend. Na enkele uren rijden, kwamen we eindelijk aan in Yucatan, bij Chichen Itza.

Tijdens ons bezoek aan deze site hadden wij een supergrappige, maar interessante gids. Hij wist ons veel te vertellen over het verleden en wist ons te boeien van het begin tot het einde. Zelfs toen het regende. Onze gids was Engelstalig, maar dat vonden wij geen probleem. Uiteraard heb je ook Nederlandstalige gidsen ter plekke, voor de mensen die dit wensen. Aan jou de keuze. We hebben ons in ieder geval zeer goed geamuseerd en hebben vaak met hem moeten lachen.

De site

Eenmaal binnen, zagen we dat Chichen Itza niet enkel de bekende Maya tempel was. Dit was slecht een klein onderdeel van de zeer grote site. Chichen Itza is een echte Mayastad geweest en bevat meerdere gebouwen en tempels. Zo heb je er een nonnenklooster, de tempel van de tafels, een kerk, cenotes, een markt, de patio van 1000 kolommen, het platform van Venus, de grote balspelbaan, el Caracol, het rode huis, een graftombe, de tempel van de krijgers, het adelaarsplatform, de tempel van de jaguars, Tzompantli en El Castillo. Stuk voor stuk prachtige oude gebouwen die een enorme indruk op je achter laten. Chichen Itza maakt niet zomaar deel uit van de UNESCO-werelderfgoedlijst en de 7 nieuwe wereldwonderen. Alle gebouwen hebben een eigen verhaal en een eigen geschiedenis. Dit ga ik uiteraard niet allemaal neerschrijven, want dan lezen jullie niet meer verder. Wel wil ik even dieper ingaan op leuke feitjes van El Castillo.

Chichen Itza

El Castillo

El Castillo, beter bekend als de piramide van KuKulcan, is de trappenpiramide die centraal gelegen is in Chichen Itza. Wat vele niet weten, is dat deze piramide een kalender is. Aan iedere zijde van de piramide heb je 91 trappen. Dat zijn 364 trappen in totaal. Bovenop de tempel heb je nog één plateau, trede nr 365. Het aantal dagen in een jaar. Helaas zijn deze treden tegenwoordig niet allemaal in even goede staat. Spanjaarden zijn vroeger stenen van El Castillo komen weghalen om hun kerken mee te bouwen. Dat verschil zie je nu zeer goed.

Daarnaast staat de tempel ook bekend om een verschijnsel dat tweemaal per jaar plaatsvindt, nl. het lente- en herfstpunt. Op deze dagen valt de schaduw precies langs de trappen, waardoor je een slang te zien krijgt. Zeer speciaal en opnieuw enorm indrukwekkend denk ik.

Tot slot wil ik jullie nog een leuk weetje meegeven, geleerd van onze fantastische gids. Wanneer je onderaan de voet van El Castillo gaat staan en luid in je handen klapt, weerkaatst er een zeer gek geluidje terug. Proberen maar!

Hubiku

Na ons Chichen Itza avontuur was het tijd voor een zwempartijtje en een heerlijke lunch. Hiervoor moesten we ons verplaatsen met de bus richting Hubiku. Opnieuw kregen we flesjes water, frisdrank en zelfs bier! Dat was zeer verrassend, maar heel erg leuk.

Cenote

Aangekomen in Hubiku, merkten Pieterjan en ik dat we in een klein paradijsje waren beland. We zaten in de jungle van Mexico, omgeven door de prachtige natuur. Dat alleen al was adembenemend, maar het werd nog beter. We gingen namelijk in een cenote zwemmen. Dit zijn water bevattende grotten of poelen. Je hebt ze zowel bovengronds, ondergronds als semi ondergronds. Deze zijn gevormd door het regenwater dat door de poreuze grond vloeit. Op die manier worden er ondergrondse rivieren gecreëerd die later cenotes vormen. Zeer mooi om te zien!

Lunchen

Na ons memorabele zwempartijtje zijn we ons gaan omkleden en gaan lunchen. Mmm wat was dit lekker! We werden getrakteerd op een lekker Mexicaans buffet en kregen ook een drankje van het huis. Super lief!

Tequila proeven

Nadien hadden we nog een laatste snelle activiteit, nl. tequila proeven. Dit stond al enkele jaren op mijn bucketlist, aangezien deze drank een echte specialiteit van Mexico is. Zo leerden we dat er 3 soorten gewone tequila bestaan. We hebben de transparante, die we hier in België en Nederland overal kunnen krijgen. Maar daarnaast heb je dus nog twee anderen. Deze zijn veel sterker, omdat ze langer gelegen hebben en hebben ook een andere kleur. Ook bestaat er tequila met een smaakje. Zo kochten we tequila met kokos, chocolade en koffiesmaak. Heel erg lekker, maar je proeft natuurlijk minder de tequila.

 Een dag om nooit meer te vergeten

Deze volledige dag kosten ons wel wat, maar was het meer dan waard. De voormiddag was zeer leerrijk en enorm interessant gebracht door onze grappige gids. Chichen Itza heeft een enorme indruk op me achter gelaten en ik ben blij dat ik een van de zeven wereldwonderen heb gezien. De namiddag bestond vooral uit genieten en dat hebben we meer dan ooit gedaan. De cenotes waren superleuk om te doen. Wel heel koud water, maar echt de moeite waard omdat deze enkel in Mexico voorkomen.

Het eten in Hubiku was ook heel erg lekker en het proeven van de tequila zorgden vooral voor veel plezier op de bus achteraf. Onze gids had namelijk twee mega flessen tequila gekocht voor tijdens de terugrit. Deze waren beiden volledig leeg, want naast pure tequila maakten ze ook tequila sunrise. Superlekker! Dit was een dag om nooit meer te vergeten.

Liefs Femke ♥

Meer artikels over Mexico vind je hier terug. 

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.