Mexico

MEXICO, ALLES WAT JE VOORAF MOET WETEN

Ga je binnenkort ook op vakantie naar Mexico en weet je niet goed wat er allemaal geregeld dient te worden? Dan is dit artikel een goede hulp! 

Mexico

Tijdsverschi

Nu, in de zomer is er een verschil van 7 uur met België.

Regenseizoen

Mexico kent 3 verschillende klimaattypes, maar het regenseizoen kennen ze over het hele land. Deze begint meestal in het zuiden rond de maand mei en trekt naar het noorden tot en met oktober. Wij gingen eind september naar Mexico en hebben het einde van het regenseizoen dus nog meegemaakt. Meestal trok er ‘s avonds een hevige bui en windstoot voorbij. Uiteraard was dit niet zo heel erg, aangezien we dan toch meestal sliepen. Toch hebben we ook 1 dag zeer veel regen overdag gekend. Dat was uiteraard minder leuk, aangezien je dag dan letterlijk in het water valt. Gelukkig kunnen de buien heel lokaal zijn, waardoor ze in Cancun bijvoorbeeld zon hebben en in Tulum alleen maar regen. Ook dit hadden wij één dag aan de hand. We hadden een tripje naar Isla Holbox geregeld. Een prachtig Pinterest perfect eiland dat je nooit meer wilt verlaten. Helaas was de dag ervoor een regenbui over het eiland getrokken, waardoor het onder water stond. Bye bye beste excursie ever! Best ga je dus buiten het regenseizoen naar Mexico.

Orkanen

Afgelopen periode zijn er verschillende orkanen in ons nieuws opgedoken. Orkanen kunnen veel vernielen en kunnen ook mensenlevens kosten. Vandaar dat het belangrijk is dat je goed weet wat je moet doen in geval van een orkaan. Van juni tot en met november is het in Mexico orkaanseizoen. Een speciaal instituut in Miami voorspelt zo’n 72 uur op voorhand of de orkaan in jouw buurt komt. Zo’n 48 uur voordat de mogelijke orkaan aan land komt, moet je in de buurt van je accommodatie blijven. Stel dat er eentje komt, volg je gewoon de aanwijzingen van het hotelpersoneel op. De evacuatie wordt door de Mexicaanse overheid geregeld. Je volgt dan ook hun aanwijzingen op. Denk eraan dat je tijdens zulke evacuatie enkel handbagage meeneemt met de belangrijkste en waardevolste spullen in. Zorg er ook zeker voor dat je wat eten en drinken meeneemt. Het kan wat langer duren vooraleer je hotel je iets aanbiedt. Een zaklamp kan tot slot ook nog handig zijn, moest de stroom uitvallen. Men raadt aan om de rest van de bagage in de badkamer te bewaren, in de badkuip. De reden is me hiervan onbekend, maar ze raden het wel aan.

Tijdens een orkaan kunnen er vele gevaarlijke voorwerpen rondvliegen. Blijf dan ook zoveel mogelijk binnen als je kan. Blijf ook zeker uit de zee! De golven en de stroming nemen sterk toe in zulke gevallen. Ga het gevaar dus niet opzoeken.

Geld

In Mexico betalen ze met de Mexicaanse peso of Amerikaanse dollar. Best betaal je met de lokale munteenheid, de peso, aangezien ze vaak een extraatje aanrekenen voor je dollars. Wanneer je je bankkaart wilt gebruiken, moet je deze op voorhand instellen voor het buitenland. Let er op dat ook dit enkele dagen kan duren en doe dit dus tijdig. In principe kan je in Mexico betalen met MasterCard, Visa en Maestro Card, maar uit ervaring kunnen we je meedelen dat het niet altijd geldt voor de Maestro Card.

Nodige documenten

In principe kan je met een internationaal paspoort, zonder visum Mexico binnen wanneer je er minder dan 180 dagen verblijft. Ook is er een kleine kans dat ze je op de luchthaven tegen houden om te bewijzen dat je voldoende financiële middelen hebt, je retourticket aan te tonen of de nodige documenten voor je eerstvolgende bestemming.

Vaccinaties

Een vaccinatie voor Hepatitis A en Tetanus-Difterie-Kinkhoest is sterk aanbevolen. Verder is het vooral belangrijk dat je deet/ muggenspray meeneemt voor tropische landen. In Mexico zitten namelijk vele muggen die enkele ziektes mee kunnen overdragen. Denk hierbij aan malaria, gele koorts, zika en dengue, beter bekend als knokkelkoorts. Deze laatste twee zijn griepachtige ziektes en zijn helaas niet met antibiotica te bestrijden. Zika is bovendien ook vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Fooien

Fooien worden ten zeerste aangeraden. De salarissen van het personeel zijn er veel lager, omdat de meeste werkgevers er vanuit gaan dat hun personeel door fooien bijverdient. Hoeveel je geeft, is natuurlijk helemaal aan jou, maar een goede regel is 5 à 10 %. Controleer bovendien ook altijd even de rekening. Zo gaven we in het begin dubbel fooi, aangezien er ook al fooi was aangerekend op de rekening. Dit stond er op als ‘propina’, het Spaans voor bedieningsgeld. Je moet het maar weten.

Elektriciteit

In Mexico kennen ze een standaardspanning van 110 volt. Je hebt dus een universele stekker met platte polen nodig. Deze kan je meestal op de luchthaven kopen, maar ook in België/ Nederland of in het land van bestemming.

Water

Water drink je best niet van de kraan. Denk ook aan eventuele ijsblokjes die hiermee gemaakt zijn. In Mexico kies je dus best voor ‘aqua purificada’.

Veiligheid

Overal in de wereld moet je opletten voor zakkenrollers, ook in Mexico. Let dus goed op je spullen wanneer je je in drukke plaatsen of marktjes bevindt.

Met de uitdrukking: ‘een gewaarschuwd man is er twee waard’, wil ik dit artikel graag afsluiten. Ik raad je echt aan deze regels te volgen, als je zo min mogelijk problemen tijdens je reis wenst. Verder moet je vooral genieten en tot rust komen natuurlijk. Daarom komen er volgende weken nog meer artikels aan over onze uitstappen in Mexico. Blijf dus zeker terugkeren naar mijn blog voor nieuwe artikels.

Liefs Femke ♥

Overige reisverhalen lezen jullie hier.

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.