vliegangst

10 TIPS TEGEN VLIEGANGST

Heel wat mensen hebben last van vliegangst. In feite is daar niets mis mee, maar het is toch jammer. Er valt zoveel te ontdekken in onze mooie wereld en het zou zonde zijn om alleen maar met de auto of trein te reizen. Je geraakt nooit op een verre locatie en kunt verschillende continenten ook nooit bezoeken. Gedaan ermee dacht British Airways.  

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft speciaal voor mensen met vliegangsten het programma ‘Flying With Confidence’ ontwikkelt. Hierin krijgen mensen onder andere een cursus vliegangst van piloot Steve Allright. Minpuntje voor ons: de cursus is enkel te volgen in het hoofdkantoor in Londen, maar geen nood. Piloot Steve heeft zijn 10 beste tips voor vliegangsten verklapt en die zet ik graag op een rijtje voor jullie.

10 tips tegen vliegangst

  1. Oké, turbulentie is misschien niet het meest aangename gevoel, maar weet dat het vooral niet gevaarlijk is. Moeder natuur zorgt voor deze af en toe wat ambetante schokjes, maar dit is dus perfect normaal.
  2. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Dit kan door je ademhaling onder controle te krijgen. Angstig gevoel? Adem dan eens heel diep in en vervolgens heel lang uit. Herhaal dit tot je je meer op je gemak voelt.
  3. Laat je bilspieren werken! Door het samenklemmen van je billen, zouden andere stresssymptomen niet meer voelbaar zijn in je rug.
  4. Laat het los! Vliegtuigen zijn gemaakt om te vliegen en in de lucht te hangen. Daar zijn ze in veilige, vertrouwde omgeving, net als de piloten en het cabinepersoneel.
  5. Begrijp het vliegproces. Een vliegtuig vliegt niet enkel omdat de motoren draaien, maar ook dankzij zijn sterke vleugels. Een commercieel toestel dat op 10 kilometer hoogte vliegt, kan zonder motoren zelfs nog 160 kilometer verder zweven.
  6. Heb wat om handen tijdens het vliegen. Zorg ervoor dat je films kunt kijken, kan lezen, schrijven, noem maar op. Op die manier verleg je je aandacht van angst, naar leuke en plezante dingen en vliegt de tijd voorbij. Zorg ook voor voldoende afwisseling in je activiteiten, want ook deze kunnen na een tijdje vervelen.vliegangst
  7. Piloten worden niet zomaar van straat geplukt! Ze ondergaan een zeer strenge selectieprocedure en krijgen vele trainingen van de beste professionals ter wereld. Daarenboven worden ze elke zes maanden aan verschillende testen onderworpen. Trek hun kwaliteiten dus niet in twijfel. Ze weten als de beste waar ze mee bezig zijn.
  8. Commerciële vliegtuigen zijn zeer goed onderhouden en worden voor elke vlucht gecheckt door piloten en ingenieurs. De kans is dus zeer klein dat er iets mis is met een vliegtuig dat toch vertrokken is.
  9. Luchtverkeersleiders zijn, net als de piloten, getrainde professionals die zich elke dag aan strikte regels moeten houden. Bovendien moeten alle piloten de‘luchtregels’ van de luchtverkeersleiders volgen. Geen stress dus, we hebben  hier te maken met professionals met een grote verantwoordelijkheid. Dat zetten ze niet zomaar op het spel.
  10. Bedenk een doel. Je zit op de vlucht omdat… Je bijvoorbeeld een mooie vakantie met warm weer in de plaats krijgt. Of omdat je grote liefde je op de luchthaven opwacht. Of wat dacht je van die ene bezienswaardigheid zien wat al jaren op je lijstje stond? Redenen genoeg om te bedenken!

Voila, dit waren de 10 tips. Hopelijk helpen deze bij het overwinnen van jouw vliegangst. Je zal zien dat vliegen zo leuk wordt, eens je die angst los laat. Probeer dus volop te ontspannen en te genieten van je eerste vlucht en dan ben ik bijna 100% zeker dat je snel weer zal willen vliegen. De wereld is te mooi om niet te ontdekken.

Spread your wings

Meer informatie over het programma van British Airways kan je hier vinden.

Liefs Femke ♥

 

Meer reis gerelateerde artikelen kan je hier vinden. 

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.