niet doen in Berlijn

4 X NIET DOEN IN BERLIJN

Je hebt soms van die zaken die er super uitzien op internet, maar tegenvallen in het echt. Dit hebben mijn vriend en ik ook enkele keren in Berlijn ervaren. Om niet alleen maar de mooie kant te laten zien, maar jullie ook te waarschuwen voor de dingen die je beter niet doet, vandaag een lijst van 4 not to do’s! Benieuwd?

4 x niet doen in Berlijn

Berlijn in de lente of herfst

Mijn vriend en ik gingen eind april naar Berlijn. We hebben een zeer leuke tijd gehad in Berlijn, maar het weer zat enorm tegen. Veel regen en zelf hagel gooiden af en toe roet in het eten. Zo moesten we enkele keren schuilen en hebben we regelmatig met onze paraplu rond gelopen. Dat op zich is al een tegenvaller op citytrip, maar Berlijn kreeg ook nog eens een zeer grauwe sfeer door de donkere wolken, regen en hagel. Het was plots niet meer gezellig en dat vonden we zeer jammer. In de winter heb je uiteraard ook kans op dit weer, maar persoonlijk denk ik dat de kerstsfeer veel goed maakt. De zomer lijkt ons ideaal om Berlijn te bezichtigen.

Berlijn

Hier had het net geregend en gehageld. Kijk eens hoe grauw de stad plots is. Wat jammer! 

Kurfürstendamm

Ik las veel over de Kurfürstendamm. Mijn ouders hadden er ook lovende woorden over, dus bezochten we deze wereldbekende shoppingstraat. Ik snap waarom deze straat vergeleken wordt met de Champs-élysées, aangezien er alleen maar peperdure winkels te vinden zijn zoals Louis Vuitton, Mulberry, Pronovias… Toch vond ik het een dikke tegenvaller. Niet omdat ik er niks kon kopen, want dat wist ik vooraf. Deze winkels zijn niet voor mijn budget! Ik vond het gewoonweg niet gezellig. Doordat de straat zo breed was, moest je constant oversteken wanneer je een winkel wou binnen lopen. Als je dus vele winkels op deze straat wou doen, was je vaker aan het oversteken en dat was zeer vervelend. Ook het feit dat er auto’s mogen komen vind ik storend. Tot slot moet je ook weten dat de winkels pas beginnen in de helft van deze straat. Je stapt dus best uit aan de halte ‘Adenauerplatz’ van de U-bahn in plaats van de halte ‘Halensee’. Dit spaart je voeten een beetje.

TV toren

De TV toren is zeker en vast de moeite, begrijp me niet verkeerd. Je ziet deze toren vanuit verschillende plekken in Berlijn en het is werkelijk adembenemend. Hij is 368 m hoog en daardoor ook het hoogste gebouw van de stad. Je moet dus absoluut naar Alexanderplatz gaan om deze toren te bewonderen.

Wat ik je niet zou aanraden, is het bezoeken van de TV toren ‘s avonds. We hadden vanboven een prachtig 360° uitzicht, maar overal hingen lichten op binnen in de toren. Dit maakte het uitzicht minder magisch en ook op de foto stonden de lichten, waardoor zowat elke foto van me mislukt is. De entree is helaas ook niet gratis. Je betaald voor een standaard ticket €13 voor een volwassen persoon en € 8.50 voor een kind. Met een Berlin Welcome card krijg je hier wel korting op. Daarnaast heb je ook de fast view tickets. Deze kochten wij. Hierbij kan je het uur en datum kiezen wanneer je naar boven wilt en hoef je niet in een lange rij te wachten. Dit was handig, maar het is natuurlijk nog duurder dan een standaard ticket. Je betaalt namelijk € 17.50 voor een volwassenen en €10 voor een kind en de korting van de Berlin Welcome card is niet geldig op deze tickets.

Overdag is het misschien wel de moeite, maar ‘s avonds zou ik het je echt niet aanraden.

Berlijn Berlijn

Museums in Berlijn

Tot slot wil ik jullie ook nog waarschuwen voor de musea in Berlijn. Zowel mijn vriend als ik doen graag musea en waren enorm geïnteresseerd in de historie van Berlijn. Het eerste museum dat we bezochten was dan ook ‘The story of Berlin’. Dit museum bestaat uit 2 delen. Enerzijds heb je het museum zelf dat je meeneemt in 800 jaar historie van Berlijn. Dit was heel mooi aangekleed, maar het duurde te lang. Er was te veel informatie tentoongesteld waardoor we op het einde zowat alles hebben overgeslagen aangezien we er al meer dan 2 uur rondliepen. Het tweede deel was wel heel interessant. Dit was een rondleiding in een bunker die gemaakt was voor het geval er een atoombom insloeg. Dit was enorm indrukwekkend en doet je nadenken over de angst waarin mensen toen leefden.

Berlijn

Naast ‘The story of Berlin’ hebben we ook het museum bij Checkpoint Charlie bezocht. Opnieuw hing hier veel te veel informatie op waardoor we uren in het museum rondliepen. Dit museum was ook totaal niet logisch qua opbouw en er werden zoveel verschillende onderwerpen behandeld. In België zouden ze met deze informatie 10 verschillende musea maken, in Berlijn één. Frustrerend. Het enige museum wat wij goed vonden was in feite ‘Berlin Story Bunker’. Dit stak goed in elkaar, bevatte de nodige informatie, maar zeker niet te veel en was precies ook minder toeristisch.

Zijn jullie al eens in Berlijn geweest? Wat vonden jullie tegenvallen?

Liefs Femke ♥

Lees ook mijn artikels ‘Shoppen in Berlijn‘ en ‘Berlin Welcome card’.

Voor meer informatie en tips, ga naar de officiële website van Berlijn. 

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.